Dåliga blodvärden?

dec 22, 2017

Symptom på järnbrist

Järnbrist är bland de vanligaste bristerna där kvinnor är mer drabbade på grund av bland annat sin menstruation. Man räknar med att mellan 30-40% av alla kvinnor har järnbrist där symtomen kan vara alltifrån trötthet till spröda naglar.  Vare sig om man är man eller kvinna finns det vissa grupper som har större risk att drabbas än andra, exempelvis; vegetarianer, veganer samt de som intensivtränar hårt och ofta.

Misstänker du att du är drabbad? Nedan följer några av de vanligaste symtomen på järnbrist. I vardagligt tal talar man om blodbrist eller lågt blodvärde. Mer vetenskapligt uttryckt pratar men om brist på hemoglogin Hb).

 

Energilöshet och trötthet?

Järn behövs för att kroppen ska kunna tillverka hemoglobin. Eftersom hemoglobin är det ämne i de röda blodkropparna som transporterar syre i kroppen, blir man trött och orkeslös om man har för lite av det. 

 

Blir du lättare sjuk än vanligt?

Eftersom kroppens immunförsvar försämras vid järnbrist kan detta leda till att du lättare blir förkyld eller drar på dig andra infektioner.

 

Sprickor i mungiporna eller spröda naglar?

Järnbrist kan också påverka hud och naglar där tex sköra naglar eller sprickor i mungiporna kan vara symtom.

 

Blek hud och slemhinnor?

Detta är ofta en indikation på att kroppen har lågt järnvärde.

 

Lättare andfådd eller extra trött i samband med träning?

Om du blir ovanligt trött under och/eller efter din vanliga träning kan det bero på järnbrist eftersom kroppen då har svårare att ta upp syre och kroppens fysiska kapacitet samt uthållighet kan minska.

 

Problem med koncentrationen?

Svårigheter med att fokusera på saker kan bero på ett antal olika saker där en av dem är järnbrist eftersom det påverkar både inlärningsförmågan, minne och koncentrationsförmågan.

Om du är orolig för att du har järnbrist, kan du enkelt ta ett prov på din vårdcentral. När man tar ett blodprov på hemoglobinhalten mäter man det i Hb och du får vanligen svar inom några minuter.

 

Vilka järnvärden bör man ligga på?

Vanliga referensvärden för Hb är 120-155 (g/L) för kvinnor och 130-170 (g/L) för män. För att få lämna blod som blodgivare måste man minst ha 125 (g/L) om man är kvinna och 135 (g/L) om man är man.

 

Vilka livsmedel innehåller järn?

Järn finns främst i fisk, ägg, kött, (särskilt mycket finns i inälvs- och blodmat), och tex i spenat, fullkornsprodukter, nötter och baljväxter. Tyvärr är järn ett av de näringsämnena kroppen har svårast att ta upp.

Det mest lättupptagliga järnet är så kallat hemjärn vilket utgör ca 50% av järnet i kött och finns inte alls i vegetabiliska källor – det är anledningen till att järnbrist är extra vanligt hos vegetarianer och veganer. De andra typerna av järn har kroppen svårt att tillgodogöra sig men man kan påverka upptaget genom att exempelvis äta något C-vitaminrikt till maten samt undvika kaffe och te.

 

Hur mycket järn ska man få i sig?

Livsmedelsverket har definierat olika nivåer järn beroende på ålder och kön vilket kallas för rekommenderat dagligt intag (RDI). Dessa nivåer är minimumnivåerna man bör få i sig varje dag för att undvika järnbrist (anemi).

Share This