Fem tips från coachen som får dig i form! Martin Lidberg ger sitt framgångsrecept

jun 12, 2018

Målsättning

Med en klar målbild ökar dina chanser att lyckas. Din målsättning bör kännas både inspirerande och utmanande. Ett tydligt mål ökar både din motivation och fokusering och tar dig snabbare framåt. Sätt även upp mindre delmål som känns mer nära till hands. För varje delmål du uppnår så bör du belöna dig själv med något du gillar och verkligen få in känslan av att lyckas. Detta kommer att inspirera dig och stärka ditt självförtroende på vägen mot ditt huvudmål.

Planering

När du väl satt upp ditt mål så vet du vad du vill och vart du är på väg. Då är det dags att fundera över vad just du behöver för att lyckas nå dina mål? Kanske behöver du en större förståelse och öka din kunskap inom kost och träning eller kanske behöver du hjälp utifrån av en konstexpert eller personligtränare för att lyckas. Man brukar säga att den träningen som är planerad är också den träning som blir av. Så planera in fasta dagar och tider för dina träningspass. Det är även viktigt att du planerar in vad och vart du skall träna vecka för vecka, på så sätt får du en röd tråd i din träning. Du bör även planera dina matinköp utifrån din målsättning. Att handla hungrig är ingen bra idé och det som finns hemma hamnar oftast i magen tillslut. Det är viktigt att du funderar över hur din nya livsstil ska gå ihop med ditt övriga liv med familj, arbete, fritid och annat. Med en bra genomtänkt planering så kommer du att nå dina mål.

Motivation

Vi människor motiveras oftast av olika saker. Har du funderat över vad som motiverar just dig. Det är din inre glöd som kommer att ta dig igenom alla hinder på vägen och framförallt dom dagar som känns extra tunga. Vissa motiveras av att träna i grupp medans andra vill träna själva. Att variera sin träning och att dokumentera sina framsteg brukar öka motivationen för dom flesta. Variationen i din träning kan bestå av olika träningspass med varierad intensitet, belastning och med miljöombyte med både ute- och inomhusträning. Även nya träningskläder och bra musik kan kicka igång din motivation om du känner att det tar emot vissa dagar. Man brukar säga att motivationen är en belöning. Denna belöning kickar igång när du märker och känner av alla positiva effekter av din hälsosamma livsstil.

Rätt inställning

Det är din mentala inställning som kommer att få dig i mål. Bestäm dig en gång för alla att du bara ska lyckas. Det finns en enorm kraft i dessa tankar. Ingenting ska få komma i mellan dig och ditt uppsatta mål. För att få ett så bra resultat som möjligt så krävs det att du följer ditt upplägg till punkt och pricka. Ju noggrannare du kommer att vara desto bättre resultat kommer du att få. Var också beredd att flytta fram dina gränser vartefter du blir bättre tränad. Du bör parallellt med den fysiska träningen även arbeta mentalt för att stärka upp ditt självförtroende. En av dom mest effektiva övningarna kallas för visualisering. Lägg dig ner, blunda och slappna av. Nu ska du se dig själv mentalt, lyckas med något du i framtiden vill uppnå. Försök att involvera så många sinnen som möjligt och gör det så verklighetstroget du bara kan när du visualiserar. Vår hjärna har nämligen svårt att skilja på fantasi och verklighet vilket gör att du stärker upp ditt självförtroende och självkänsla genom att gång på gång se dig själv lyckas med dina mål och drömmar. Detta är ett framgångskoncept från idrotten som många andra grupper av människor idag använder sig av för att må och prestera på topp.

Vila & Återhämtning

Själva träningen är katabol, (nedbrytande) för vår kropp och ibland vill man lite för mycket och glömmer därför bort återhämtningen eller får för lite av den så viktiga vilan. Med rätt dos av återhämtning i kombination med din träning så kommer din kropp och sinne att stärkas och du får en positiv utveckling. Vilan gör att du tillgodoser dig träningen bättre och minskar risken för skador och överbelastning. Så planera in dina vilodagar varje vecka och även några längre viloperioder under året. Denna vilan kommer att ge dig kraft både fysiskt och mentalt och göra underverk för din fortsatta utveckling.

Stort lycka till!

Martin Lidberg, (Fystränare & tidigare Världsmästare i Brottning)

Share This