Georg Wikman nominerad till Årets hälsohjälte

okt 12, 2017 | Nyhet

För 50 år sedan startade fysikern och forskaren Georg Wikman Svenska Örtmedicinska Institutet. Georg var först i världen att tillverka kosttillskott av adaptogener. Han startade SÖI som en ideell förening för att han ville importerade växter från Amazonas regnskogar och tanken var att utöka sina botaniska kunskaper. Men när Georg träffade Arvid Carlsson, professor vid Göteborgs Universitet och blivande Nobelpristagare, tänkte Georg om. Professorn fick Georg att vända blicken mot växter som ökar den allmänna motståndskraften, det vill säga, adaptogener. Och de skulle bli starten till Örtmedicinskas framgångssaga.

På 1970-talet blev rysk rot något många ville ha. Georg importerade 2,5 ton rysk rot för att tillgodose svenskarnas behov. På 3 månader tillverkades 6 miljoner tabletter som sålde slut på en gång.

För 25 år sedan blev adaptogenerna en del av rymdforskningen. Många års framgångsrik forskning gjorde att Georg kunde ta fram produkter som Chi San, Kan Jang och Artic Root, varav den senare blev årets mest sålda kosttillskott. Och nu finns Adapt Life, Adapt Sport och Adapt Lugn, som bygger på den tredje generationens adaptogener.

Georgs största upptäckt är att han och hans forskarkollegor kunde visa hur adaptogenernas huvudsakliga verkningsmekanism fungerar på cellnivå. I samband med detta upptäckte man att de tre adaptogenerna fungerade ännu bättre tillsammans. Det vill säga, att en synergieffekt uppstod när de kombinerades.

Resultaten är internationellt erkända och bland annat publicerades SÖI:s tillvägagångsätt i tidskriften Global Medical Discovery i maj 2013.
Och nu är Georg Wikman nominerad till Årets hälsohjälte i tävlingen Swedish Health Awards. 

Klicka på länken och rösta fram till och med den 30 oktober:
http://swedishhealthawards.se/kandidat/georg-wikman/ 

Share This